Ervaringen

Zuinige wasdroger

Het energiegebruik van een wasdroger kost ongeveer 10% van de totale energiekosten van een huishouden. Dus als je het gebruik van een wasdroger kunt voorkomen is dat altijd beter. Wil je toch een wasdroger gebruiken gebruik dan een zo zuinig mogelijke.

Je hebt afvoerdrogers en condensdrogers. Bij een afvoerdroger wordt de vochtige lucht naar buiten afgevoerd. Bij een condensdroger wordt het vocht uit de lucht gehaald en afgevoerd naar het riool of een afvoerbak. Bij de afvoerdrogers is de gasdroger het zuinigst. Hij verbruikt ongeveer de helft van de energie die een condens- of afvoerdroger verbruikt. Bij de condensdrogers is de warmtepompdroger het meest efficiënt en bespaart ook ca. 50%. Gaswasdrogers en warmtepompdrogers zijn wel een stuk duurder.

 

Energiebesparing: 

Was aan de droogmolen of droogrek is het zuinigst.

Als het buiten droog is, is het veel energiezuiniger om de was buiten op te hangen in de tuin of op het balkon. Sommige woningen zijn ’s winters erg droog, dan is drogen van de was op een rekje binnen een goedkope oplossing. Ook een speciale droogruimte/ waszolder die goed te ventileren is, is een optie.

Tips: 
  • Zorg bij binnen drogen voor voldoende ventilatie. Als de lucht in huis te vochtig wordt kost het meer energie om binnen te verwarmen.
     
  • Was in een wasdroger is meer aan slijtage onderhevig dan was dat gedroogd wordt aan de waslijn.
     
  • Houd de afvoerslang van je wasdroger zo kort mogelijk. Bij een langere afvoerslang is er meer energie nodig voor het afvoeren van het vocht. Ook maakt het de droogtijd langer.
     
  • Plaats je wasdroger in een ruimte die goed te ventileren is. Doe je dat niet, dan is het drogen minder effectief. Het vocht uit het wasgoed komt nl. via de luchtafvoerdroger gedeeltelijk in de ruimte waar de droger staat.
Ervaringen Tip: was zoveel mogelijk koud met Ariël Gel 15 graden
Vrijstaande woning - 2012, Ede - Zuinige wasdroger
Ervaringen De wasruimte wordt continu afgezogen via de balansventilatie waardoor de boel goed droog blijft.
Ervaringen Zo min mogelijk gebruiken natuurlijk, maar soms met kleine kinderen wel handig
Tussenwoning - 1977, Sint Pancras - Zuinige wasdroger
Ervaringen Zeer tevreden, vermogen is hoog, droogtijd beperkt, energieverbruik E is laag en gasverbruik is niet aantoonbaar gestegen.
Ervaringen Besparing tov oorspronkelijke Miele droger is ca 40%
Ervaringen We hadden een gasdroger. Echt een aanrader, maar na verhuizing hadden we geen toegang tot gas. Vandaar deze A+++ second best optie
Hoekwoning - 1984, Enschede - Zuinige wasdroger
Ervaringen De oude, meer dan 20 jaar oude AEG-wasdroger was aan vervanging toe. De keuze is gevallen op een Miele warmtepompdroger type TCE 730 WP met energielabel A+++. Hoewel het de vraag was of een warmtepompdroger echt uit zou kunnen in mijn situatie, heb ik toch hiervoor gekozen omdat er in de nabije toekomst geen andere meer zullen worden gemaakt. Ik heb gewacht tot er een goede aanbieding voorbij kwam, waardoor een deel van de hogere aanschafwaarde hiermee al niet meer hoefde te worden betaald. Achteraf is dat een juiste keuze gebleken, want de machine is erg zuinig.
Ervaringen Lees je goed in welke systemen er allemaal zijn, en neem vooraf al goede maatregelen, aangezien het hele leidingstel erop aangepast moet worden, ik heb een volledig KNX systeem