Tussenwoning - 1950, Zutphen

All electric huis.
Zomer 2014 kochten mijn man en ik ons eerste koophuis, in Zutphen. Drie weken later, begin september 2014 verhuisden we met onze twee dochters (5 en 7 jaar).
Ons doel
Als huurders konden wij altijd weinig aan onze woning doen op energiegebied, behalve de verwarming laag zetten. Een energiezuinig huis was in onze ogen daarnaast vooral weggelegd voor 'sjieke lui' met veel geld. Als kersverse huiseigenaars met een beperkt budget wilden we graag vanaf dag 1 zoveel mogelijk stappen zetten. We wilden allereerst een all electric huis, om zonder fossiele energie toe te kunnen. Daarnaast willen we kijken hoever we richting energieneutraal kunnen komen. Energieneutraal zijn is voor ons geen noodzaak, maar alle energie die we kunnen opwekken is mooi, en als het zelf opwekken helpt om ook actief en bewust op ons energieverbruik te bezuinigen, sla je twee vliegen in één klap. Voor de energie die we bij moeten kopen, zoeken we straks een mooi initiatief. Nu komt die van Greenchoice, en daar zijn we al jaren blij mee.
De beperkingen
Mijn man en ik werken parttime, bij elkaar opgeteld 40 uur. De gehele renovatie wilden we daarom bekostigen uit de financieringsruimte die de hypotheek biedt voor renovatie en energiebesparende maatregelen (de 6% bovenop de waarde van ons huis). Dat bracht uiteraard wat financiële beperkingen met zich mee. Zonnepanelen met 360 Wp vermogen vielen bijvoorbeeld buiten ons bereik. Daarnaast beschikt de woning niet over een zolder, en zijn alle drie de slaapkamers in gebruik. Voor een zonneboiler of warmtepomp met groot opslagvat was dus geen ruimte. We hebben moeten kijken naar oplossingen die fysiek en financieel binnen ons bereik lagen.
De woning
De woning is een tussenwoning in een rijtje van drie. Het huis is gebouwd in 1959 en heeft al die jaren dienst gedaan als huurwoning. Wij kochten de woning van de woningbouwcorporatie. De woning van 102 m2 woonoppervlakte bestaat uit een woonkamer, keuken en toilet op de benedenverdieping, en drie slaapkamers en een kleine badkamer op de eerste verdieping. Het huis heeft dubbel glas, maar daarnaast geen bijzondere vloer, gevel of dakisolatie.
Het proces - verwarming
Binnen een week na het tekenen van de koopakte, half augustus, sloopten we de radiatoren uit de woning. Nogal rigoureus en veel mensen om ons heen verklaarden ons voor gek. En niet onterecht. Maar we wilden enerzijds graag een statement maken en anderzijds een stok achter de deur hebben. Als verwarming wilden we overstappen op infraroodverwarming, in de vorm van warmtepanelen aan de plafonds. We kozen via Thuisbaas.nl voor de panelen van ThermIQ waarover we her en der goede geluiden hoorden. De installatie lieten we over aan Frisse Energie uit Arnhem. De 7 warmtepanelen in verschillende grootten werden in woonkamer, keuken, badkamer en drie slaapkamers aan de plafonds bevestigd. Ze zijn te programmeren om op bepaalde tijden specifieke ruimtes te verwarmen, maar ook handmatig te bedienen via een online besturingssysteem. Of er ook panelen op de gang en overloop nodig zijn, willen we na de eerste wintermaanden bekijken.
Het proces - warm water
De zoektocht naar een alternatieve manier om ons water te verwarmen, vonden we een lastig ding. De meest energie-efficiënte manieren zijn zowel wat duurder als vragen flink wat ruimte, vanwege het opslagvat voor water. Die ruimte hadden wij niet. Het vat moest passen in een kleine kast waar voorheen de CV ketel stond. Dezelfde ruimte als waar ook een grote omvormer voor de zonnepanelen moest komen te hangen. We vroegen van diverse kanten advies, maar merkten dat er in de technische terminologie op dit vlak nog wel wat spraakverwarring was. We hebben uiteindelijk op aanraden van Frisse Energie gekozen voor een elektrische boiler (120 ltr vat) die te programmeren is om zich op ons gemiddelde warm water verbruik (specifiek per dag, van zondag tm zaterdag) in te stellen. Voor het douchen in de ochtend, wordt dus voldoende water verwarmd. Maar als er daarna pas 's avonds voor de afwas weer voor het eerst een beetje warm water nodig is, wordt niet de hele dag het hele reservoir water verwarmd. We hopen dat we op deze manier toch het energieverbruik kunnen beperken, maar moeten het nog afwachten hoe het in de praktijk uitvalt. De boiler staat er nu twee weken.
Het proces - inductiekoken
Om de gaskraan helemaal af te kunnen sluiten, gaat later deze maand de gaskookplaat de deur uit en komt er een inductieplaat voor in de plaats.
Het proces - zonnepanelen
Een groot deel van de benodigde stroom voor ons huishouden moet worden opgewekt door de 21 zonnepanelen met een vermogen van ongeveer 250 Wp per stuk die door Frisse Energie op het dak werden geïnstalleerd. Het dak is zeer licht hellend op het westen, eigenlijk vrijwel plat. Er zouden nog twee panelen bij passen, en eventueel kunnen we nog een aantal panelen op de schuur kwijt. We willen echter eerst aankijken hoe ons verbruik is. Ook is inmiddels ons bouwdepot leeg, dus zullen we voor de eventuele extra panelen toch echt zelf moeten sparen!
Spannend...
Nu afgelopen weken ons huis voorzien is van alle genoemde panelen en de nieuwe boiler, zijn we aan het kijken hoe we ons verbruik kunnen optimaliseren. Verder is het afwachten hoeveel de zonnepanelen in onze opstelling zullen gaan opleveren. We verwachten niet op energie nul uit te komen, maar hopen uiteraard wel de maandelijkse energierekening flink omlaag te brengen. We zullen het zien!
Familie ruter
Zonnepanelen
Stiebel Eltron SHZ 120 ltr boiler (links) en SolarEdge Omvormer
Een week na de sleuteloverdracht, sloopten we de radiatoren uit ons huis!