Vrijstaande woning - 2015, Soerendonk

Vrijstaande woning - 2015, Soerendonk

Woning
Dakisolatie binnenkant
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
24 centimeter steenwol
Ervaringen
Ik zou een volgende keer nog meer aandacht hebben voor het gebruik van duurzame materialen. In de verder afbouw heb ik binnen ook veel steenwol gebruikt (bijvoorbeeld bij het isoleren van de verdiepingsvloeren en het zwevend maken van de cementendekvloer op de verdiepingsvloeren) maar plat gezegd is het gewoon ROT-spul. Troep om te verwerken. Nou heb ik er geen last van als het in de fabriek gemaakt wordt, maar degene die het in de fabriek moet maken heeft er wel last van. En over zoveel jaar (ik hoop dat het huis meer dan 100> meegaat daar niet van) vraagt iemand zich bij het slopen af; "hoe hebben ze dat nou weer kunnen doen. Typische begin 21e eeuwse bouw... toen wisten ze niet beter.) Aldus, al doende leert men!
Vloerisolatie
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
5 cm EPC op zand, constructievloer (10 cm beton), 8 cm PIR alu/alu, smeervloer 5,5 cm dik met vloerverwarming 10cm h-o-h. Op eerste en tweede verdieping zwevende smeervloer 6,5 cm dik, balklaag geïsoleerd met 10 cm steenwol.
Ervaringen
Het maken van een goede zwevende vloer vraagt veel aandacht. in de praktijk is de onder isolatie al helemaal aan gort gelopen voordat de vloer gestort is en is alles wat je beoogt al niet meer mogelijk. Ga je ermee aan de slag? Stuur me even 'n berichtje en dan leg ik uit hoe je het kunt doen zodat de isolatie in tact blijft. Dit is typisch iets wat je het beste ZELF kunt doen om de kwaliteit van de maatregel te borgen!
Wandisolatie binnen, Wandisolatie buiten
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Wandopbouw van binnen naar buiten: 12,5mm gips, 9mm OSB, vuren stijlen an 42x120 h-o-h 41 cm gevuld met steenwol, 60 mm houtvezelplaat, afgewerkt mortel + witte stuc. RC van gemiddeld 5,0 van dak, muren en vloer
Ervaringen
Goed isoleren (RC van gemiddeld 5,0 van dak, muren en vloer), combinatie steenwol in HSB-wanden + houtvezelplaat op stijlen geschroefd
Drievoudig glas
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
U-waarde kozijn + glas van 1,0
Domotica
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Alleen gebruik waar je het nodig hebt; in al toiletten aanwezigheidsschakelaars. Zuinige licht sferen geprogrammeerd via domotica. Verder is het huis onderverdeeld in 13 zones die op basis van input van 30 sensoren kunnen worden bedien (vloertemp, ruimte temp, vocht, CO2). Dus daar stoken waar je bent staat centraal in het halen van een super goede energieprestatie. Waarbij comfort eis natuurlijk de harde ondergrens is. Dit kan alleen wanneer je in al je detaillering van de woning + installatie ook maximaal bent ingericht om versnellen snel op temperatuur te kunnen veranderen. Zowel koelen als verwarmen. Hiervoor heb ik een hele reeks maatregelen getroffen die de regelbaarheid maximaal moeten maken - ondanks het gebruik van een LT systeem.
Hotfill
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Lekker comfortabel! Tip; maak hem niet groter dan nodig. Onze keukenleverancier dacht ons te verrassen met een 10 liter in plaats van bestelde 5 liter elektrische boiler bij het tappunt. Zonde: vat is niet goed geisoleerd en heeft veel verlies. En is meer dan 2x te groot ten opzichte voor onze behoefte. Nu gaat maar liefst 370 kWh per jaar alleen naar dat tappunt. Kan zeker de helft voordeliger in gebruik! (Overigens staat op deze website "hotfill" als optie. Tip: gebruik NOOIT een hotfill. Je hebt dan elke keer als je tapt, weer leidingverlies. Hotfills zouden verboden moeten worden ;-). Er moet dus eigenlijk nog de optie "coldfill" bij.
Warmtewisselaar douche, CO2-sensor, Centrale balansventilatie
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Mech balansventilatie + WTW.
Ervaringen
Uiteindelijk niet voor grondbuis gekozen. Enige echte waarde daarvan is dan de vorstbeveiliger van de WTW unit niet aan hoeft in de winter als 't vriest. Dat is ook op te lossen met het 'warme' grondwater wat ik rondpomp vanuit mijn bodem bron.
Bodem/water warmtepomp
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Het is een water-water warmtepomp geworden van 10kW warmtepomp met groot buffervat van 800 liter om groot instantaan (tot wel 40kW) te leveren, om de regelbaarheid van de woning te optimaliseren. De bodembron is zelf ontworpen en aangelegd (horizontaal, slangen van 8x100 meter op 2 meter diepte over een oppervlakte van 1.000 m2). Een hele ontdekkingsreis om door een oerwoud van "vage vuistregels" te ontdekken hoe je zo'n systeem moet dimensioneren. De eerste resultaten zijn bemoedigend. Het eerste volwaarde seizoen is nu een aantal weken onderweg. Over een jaar (november 2018) weten we weer meer :-)
  • Na 6 maanden uit de steiger. Zie de grote sparingen = lekker warm in de winter als de zon schijnt!

  • De voorgevel in de mortel - 2 weken drogen en dan de eindlaag!

  • Plug nummer 1523... plug nummer 1524...

  • Het team van Freco Huis (de HSB'er)

  • In 1,5 dag van een plan naar houten ruwbouw van onze woning.

  • Het begint met de juiste visie: energieneutraal ;-)

Ervaringen met de (ver)bouw
Papier is geduldig.....
Plannen voor de toekomst
Monitoren!
Adviezen
Volg je gevoel, en niet de paradepaardjes van de 'onafhankelijke' adviseur. Er zijn meer wege naar Rome. Het echte succes wordt bepaald in de detaillering. Niet in hoofdoplossingen.

Stel een vraag aan de bewoner(s) van deze woning:

Dit formulier is alléén bedoeld voor vragen over maatregelen.
LET OP: Geen acquisitie. Mediaverzoeken, onderzoeksvragen, studententopdrachten en andere vragen via de organisatie! Uitleg >