buitenHUIS buitenHUIS buitenHUIS buitenHUIS buitenHUIS

buitenHUIS

Ambitie

Woningen hebben een levensduur tot wel 100 à 150 jaar. Vooruit kijkend is dat een periode waarin de overgang naar een duurzame maatschappij gestalte moet krijgen. Een nu te bouwen woning moet daar dan ook al zoveel mogelijk op anticiperen. Onder andere door zorgvuldig en zuinig om te gaan met materialen,  energie en water. Wij wilden een woning bouwen die vrijwel geen energie meer nodig heeft (passiefhuis), maar juist wel veel energie kan opwekken voor gebruikt in huis en voor duurzame mobiliteit. We hopen dat het resultaat anderen inspireert en aanzet om het nog weer beter te willen doen.

Basis voor samenwerking

Van meet af aan hebben we gezocht naar samenwerking met partners die de volgende uitgangspunten onderschreven:

  • Betrouwbaar: “Een man en man, een woord een woord”
  • Zakelijk eerlijk: “Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet"
  • Openheid: communicatie op basis van gelijkwaardigheid.

Duurzaam bouwen is veel meer dan alleen de goede materialen of apparaten kiezen. Het team van ontwerpers en uitvoerenden maakt of breekt het resultaat. Vandaar dat we als motto kozen:

 Logo_buitenHUIS.jpg

Een praktische invulling was bijvoorbeeld een vrijdagmiddag-uurtje met de 'buitenmensen' van de aannemer en installateurs bij de start van de bouw. Een presentatie van het ontwerp en uitwisseling van vragen en ideeën, bleken over en weer leerzaam.

Bouw

De woning is in 2011 gebouwd. Er waren hoogtepunten, zoals het plaatsen van de PV-panelen, en lastige punten, zoals regenbuien in de bouwvak op een nog niet helemaal dicht dak. De bouw verliep goed, de planning bleek (te) optimistisch, het hele traject was uiterst leerzaam.

vbww.jpg  PV_leggen.jpg  isoleren.jpg

Resultaat

We ervaren het comfort van een passiefhuis. De ideeën werken! Veel licht en een aangenaam binnenklaat, zeker ook in de zomer. We meten gedetailleerd alle energiestromen. Het energiedak heeft in 1 jaar ruim 10.000 kWh opgeleverd, ongeveer tweemaal zoveel als we gebruiken. Inmiddels hebben we het passiefhuiscertificaat ontvangen en is er een flim gemaakt door PassiefBouwen.nl waarin onze woning de rode draad vormt. 

overzicht_energie.jpg   certificaat.jpg

 


Kenmerken

Eigenaar Hans Buitenhuis
Plaats Bodegraven
Soort bouw Vrijstaande woning
Type Nieuwbouw
Bouwperiode 2010 t/m 2020
Woonoppervlakte 220 m2
Grootte huishouden 4>

De woning is energieneutraal


  Voor Na
Energielabel A++
Electriciteit (kWh p.j.)
Gas (m3 p.j.)
Water (m3 p.j.)

De volgende leveranciers waren betrokken bij dit project:


Reactie(s)

U dient ingelogd te zijn om een reactie achter te laten. Inloggen »